Emigráció és a lélek terhei - interjú

Sokszor elvágyódunk, ki szeretnénk lépni a megszokott kereteink közül. Van, aki ezt egy pillanat alatt meglépi, más először csak érzi és a helyét keresi, a külföldre költözést ideig-óráig fontolgatja. A két táborban viszont az biztosan közös, hogy a beilleszkedés kérdései, félelmei az egyedülléttől és a nyelvi magány bizonyos fokig frusztráltságot okozhatnak, amiben egy szakember tud segíteni. Goldschmidt Liza pszichológus a külföldön élőknek kínál egyedülálló megoldást E-migráció terápiájával, Skype-on keresztül, aminek segítségével a földrajzi távolság sem jelent gondot. 

 

 

Mit kell tudnunk az E-migráció Terápiáról? 

 

A vándorlás, különböző kultúrák megismerése, felfedezése és az újra vágyódás nem újkeletű érzés, mindig is bennünk volt. Ám a fizikai helyváltoztatást lelki változások is követik. És bár ez nem újdonság, mégis az utóbbi időben beszélgetünk nyíltabban a lélektani folyamatokról, érzéseinkről, fájdalmainkról, tudatosan keresve azokra megoldást szakemberek segítségével. Az E-migráció Terápia kifejezetten a külföldön élők nehézségeire fókuszál, azok megoldásában nyújt segítséget.  

 

Miben különbözik és hasonlít a Skype-os segítségnyújtás a hagyományos pszichoterápiától?

 

Egészséges felnőttekkel foglalkozom, akiknek régóta vagy épp aktuálisan van egy olyan nehézségük, amellyel egyedül nem képesek megküzdeni és szakember, terapeuta, vagy coach, azaz tanácsadó segítségét kérik. A Skype-on történő tanácsadás nem pszichoterápia, mert annak keretei jóval szigorúbbak, itt pedig nagyfokú rugalmasság szükséges. Tulajdonképpen a Skype-on történő pszichológiai tanácsadás vagy coaching jó esetben a képi és hangkapcsolatra épül. Itt érezhetjük leginkább a személyes találkozásokhoz képest a korlátait. Zavaró lehet még, hogy nem érinthetjük egymást és hogy az egész test, a testtartás nehezen vagy egyáltalán nem jól látható. Ez a helyzet azonban szakmailag áthidalható.

 

A beszélgetések, az alkalmak zavartalanságát itt nem csak a tanácsadónak, hanem a kliensnek is ugyanúgy biztosítania kell. Előnye ennek a lehetőségnek pl. az, hogy a helyszín változtatható attól függően, hol tartózkodunk éppen (pl. nyaralás, hosszabb kiküldetés). És nagyszerűen működik nagy távolság leküzdésére is.

 

Kinek és miért ajánlható az E-migráció terápia?

Mindenkinek, aki a külföldön való letelepedést választja (akár véglegesen, akár átmenetileg), komoly megküzdési helyzettel néz szembe. Nehezítheti, ha valódi problémája már korábban létezett, még mielőtt elhagyta volna az országot.

 

Néhány helyzet, amivel valószínűleg találkozik: 

  • nehéz a beilleszkedés a választott ország kultúrájába,
  • felmerülhet, hogy nehezen boldogul az idegen nyelvvel és szokásokkal,
  • nagyon magányosnak érezheti magát, nincs akivel megossza a gondjait, gondolatait, érzéseit,
  • konfliktusok alakulhatnak ki a kapcsolataiban,
  • párkapcsolati gondokkal küszködhet,
  • a barátai is hiányozhatnak,
  • és még a családtagjaitól való távolság érzését is fel kell dolgoznia.

 

Milyen problémák megoldásában segíthet ez a terápia?

A változással, azaz egy más ország életviteléből adódó stresszhelyzetek kezelésében, az itt történő elakadásban lehet segítségünkre, ha valódi odafigyelést kapunk egy szakembertől. 

 

Helyzetek és rossz érzések, melyeket szakember segítségével könnyebben kezelhetünk: 

  • stressz, konfliktus-helyzetek, 
  • változások során fellépő szorongások, maró kérdések, 
  • kapcsolati problémák, kapcsolatépítés,
  • önismereti, „önleértékelési” problémák,
  • veszteség, gyász,
  • karrierépítés,
  • vezetői kérdések
  • döntési helyzetek kezelésében és megoldásában. 

 

Lehetséges-e a „vegyes” terápia? (személyes és Skype-os)

Természetesen. Legszerencsésebb persze a személyes találkozás – ha van rá lehetőség –majd a konzultációk folytathatók Skype-on. Arra is van lehetőség, hogy a terápiát Skype-on kezdjük, majd a későbbiekben találkozunk személyesen. 

 

Hány éves kortól javasolt (lehetséges) a terápia?

Fiatal felnőtt életkortól és attól fölfelé. Amennyiben szükséges, tudok közvetíteni gyermekpszichológust vagy pszichiátert is. 

 

Miért válasszunk inkább egy magyar terapeutát, akivel Skype-olni tudunk „csak”? 

Az érzelmi jelenléthez fontosnak tartom az azonos nyelvi és kulturális gyökereket.

 

Liza, miért ajánlanád magad és az E-migráció Terápiát? 

Nemzetközi oklevéllel rendelkező Gestalt-terapeuta és coach vagyok. Meglátásom és tapasztalatom szerint a múltat a jelenen, a jelen problémáin keresztül dolgozzuk fel, azzal munkálkodom, amit látok, hallok. Mindig elmondom a kliensnek, hogy mit gondolok és érzek bizonyos dolgokkal kapcsolatban, milyen hatással van rám. Ez egy közös tanulási folyamat önmagunk működéséről. Aminek feltárására csak magas önismerettel rendelkező szakembert szabad megkeresni. Amikor Skype-on dolgozom, még jobban használom szóbeli képességeimet, bizonyos képességeimet úgymond „beélesítem”, hogy minél jobb segítője legyek a klienseimnek.

 

Az emigráns élet sajátosságainak megértésében nagy segítségemre van, hogy magam több évet éltem külföldön.