Ünnepek egyedül

Van az az idilli kép, ami mindannyiunk fejében él: kint lassú ütemben hullnak a hópelyhek, otthonunkban összegyűlik a család, a kandalló jó meleget áraszt, finom illatok lengedeznek a jó meleg szobában. Érzed a hangulatot, ugye? Most gondolj bele, hogy egyedül vagy külföldön, az ünnepeket munkával és idegenek társaságában töltöd. Ha már átélted ezt tudod, mire számíthatsz, viszont ha most jön az első Karácsonyod külföldön, érdemes felkészülnöd rá.

Read more...

Emigráció: menni, de hogyan? 

Goldschmidt Liza pszichológussal, az Emigráció Terápia megalkotójával a külföldre költözés vágyáról és ahhoz vezető lépésekről beszélgettünk. Érdekes olvasmány azok számára, akik fontolgatják a költözést és annak is tanulságos olvasmány, aki már belevágott: talán segít tisztázni néhány kérdést a múltból. 

Read more...

Emigráció és a lélek terhei - interjú

Sokszor elvágyódunk, ki szeretnénk lépni a megszokott kereteink közül. Van, aki ezt egy pillanat alatt meglépi, más először csak érzi és a helyét keresi, a külföldre költözést ideig-óráig fontolgatja. A két táborban viszont az biztosan közös, hogy a beilleszkedés kérdései, félelmei az egyedülléttől és a nyelvi magány bizonyos fokig frusztráltságot okozhatnak, amiben egy szakember tud segíteni. Goldschmidt Liza pszichológus a külföldön élőknek kínál egyedülálló megoldást E-migráció terápiájával, Skype-on keresztül, aminek segítségével a földrajzi távolság sem jelent gondot. 

Read more...

Indulás

Mennyi kérdés, kétely fogalmazódhat meg abban, aki elköltözik otthonától. Az itthon maradóknak nehéz tudatosítaniuk milyen lelki folyamatokkal néz szembe a költöző –segíteni is nehézkesen tudnak a távolból. Más életritmust vesznek fel, teljesen más környezethez kell alkalmazkodniuk mindennapjaik során...

Read more...